A VÍZ VILÁGNAPJA ISKOLÁNKBAN

Idén is megemlékeztünk a Szabadság Sugárúti Általános Iskolában a Víz Világnapjáról.

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét. AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet, ezért az idén kiírásra kerülő pályázatok ezen témakör mentén fogalmazódtak meg. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!”lett.
A biológia és földrajz tantárgyak legtehetségesebb tanulói érdekes és színes beszámolókat készítettek a témában, melyek közül a legkiemelkedőbbeket ez év március 21-én felolvastak az iskolarádióban. Másnap, a diákok osztályszinten adhattak tudásukról, a hallottakról számot a témakörben, tesztek segítségével. Kis ízelítő a kérdésekből:

Mit csinálnak a hidegben a levegőben lévő páraszemcsék?
1 párolognak
2 esnek, ezért eső lesz
3 összebújnak


Hogyan nevezzük a Földet?
1 kék bolygó
2 zöld bolygó
3 hupipipacs bolygó


Hány °C-os víz a legegészségesebb az emberi fogyasztásra,
1 15°C
2 18°C
3 22°C

 

Földünk felületének hány %-a víz?
1 61%
71%
3 81%


Ha a Föld vízkészlete egyenletesen lenne elosztva a Föld felszínén, hány m vastag burkot lehetne belőle képezni?
1 2400m
2 2700m
3 2900m


A Föld teljes vízkészlete kb. …
1 1,4 milliárd km3
2 2,4 milliárd km3
3 3,4 milliárd km3


A Föld teljes vízkészletének hány %-a édesvíz?
1 1%
2 2%
3 3%


A válaszokat természetesen az előző nap hallottakból tudták előhívni, mely utólag elmondható, elég sikeresnek bizonyult. A négy korcsoport mindegyike legalább 60%-os eredményt ért el a csöppet sem könnyű teszteken. Íme az eredmények korcsoportonként:

1.korcsoport:
1.A 10p
2.A 10p
2.B 9p
1.B 8p


2. korcsoport:
3.A 11p
4.B 11p
3.B 9p
4.A 8p


3. korcsoport:
6.B 9p
5.B 8p
6.A 8p
5.A 6p


4. korcsoport:
7.A 8p
7.B 6p
8.A 5p
8.B 5p


Pedagógus kollégáink is kaptak lehetőséget a feladatok megoldására, itt két kiemelkedően jó eredmény született (Ignácz Judit – ének, etika szakos és Neu-Botos Ágnes – matematika, testnevelés szakos tanár nénik 100%-os megoldásai).
Az eredményhirdetésen, mely iskolagyűlés formájában valósult meg, oklevéllel díjaztunk miden helyezett osztályt. Korosztályonként az első helyezett osztályközösségek  ásványvizet, illetve „vízibombát” kaptak kiváló munkájuk és tudásuk elismeréseként.
Célunk, hogy felhívjuk tanulóink figyelmét a víz csodálatos tulajdonságaira, éltető erejére, pazarlásának és szennyezésének elkerülésére és a vele való tudatos kapcsolatra – megvalósult, hiszen gyermekeink mindennapos életét kísérve tapasztalom, hogy intézményünkben megszűntek létezni a csöpögő csapok, a kézmosás gyorsabb és talán eredményesebb is lett…
Csak köszönettel tartozom intézményünk minden tanulójának és dolgozójának, hogy a jövőben is odafigyelnek gyermekeink jövőjének alapvető feltételére, a … VÍZRE!


Maus Gábor
a rendezvény szervezője