Megszépül a Sugár Suli

Mi felnőttek, elvárjuk a gyermektől, hogy tartsa rendben környezetét. Sokszor megbotránkozással vesszük tudomásul, ha egy-egy gyermek hatalmas szemetet hagy maga körül, összefirkálja a falat, a padját, esetleg szándékosan rongál. Pedig miért tenne másként? A felnőttek, akik megítélik a gyermeket, sokszor „európai szintű” irodákban töltik mindennapjaikat, míg gyermekeik olyan iskolákban élnek ezalatt, amelyek a lepusztult állami amerikai ideggyógyintézetekhez hasonlítanak. S az oka, a pénzhiány.

Pedig a rend nem terem magától. Erre nevelni kell a gyermeket, s nem csak otthon, hanem az iskolában is. Az esztétikai nevelés a tanterem dekorációjával kezdődik, s azzal az elvárással, hogy a közvetlen környezet rendben legyen otthon, és a suliban egyaránt. A gyermek neveléséhez nemcsak tankönyvek, tantermek kellenek, hanem mintaértékű környezet is, hiszen az igénye ahhoz igazodik, amiben él nap mint nap. A külső környezettel szemben az iskolában sokszor tehetetlenek vagyunk. Sajnos, a mintaadás, pénztárca függvénye is.

Augusztus végén – éppen ezért – igen nagy öröm érte a Sugár Sulit. Vállalkozók jelentek meg azzal a feladattal, hogy az öreg épület bejárati részét felújítják, ablakait kicserélik. Azt a részt, amely évtizedek óta az épület egyik legcsúnyább része volt. A történet szerint 30 évvel ezelőtt tatarozták novemberben, s a vakolás éjjel le is fagyott. Így nem is lehetett tartós. Az épület állandóan, foltokban javítgatott, folyamatosan elváló külső vakolata nemcsak borzasztó látványt nyújtott, de veszélyt is jelentett.

A munka közvetlenül az évnyitó után kezdődött. Ideiglenes kerítéssel elválasztották a munkaterületet, állványoztak, majd bontottak. A munkakezdéstől jelen volt a helyszínen Virág Mihály területi képviselő úr is, aki szakmai szemmel vizsgálta mindvégig a folyamatokat. Az önkormányzati vezetőkkel folyamatosan egyeztetetett, meghívta őket szemlézni, a munkálatokat naponta felügyelte. Menet közben költségkalkulációt végzett, s eszerint az utcai homlokzat átmeneti javítása az állványozás miatt, majdnem akkora összeget jelentett volna, mintha rendesen felújítanák. A homlokzat vakolása és színezése ugyanannyiba kerülne, mint a hőszigetelt rendszer elkészítése.

Egyeztetések következtek tehát. A Képviselő úr, a Vállalkozó és Kreutzer Aurél irodavezető úr (az önkormányzat részéről) többször is megjelent a helyszínen, s különféle alternatívákat beszéltek meg, költségeket számoltak, hogy a kivitelezés a lehető legeredményesebb legyen. Végül abban maradtak, hogy a külső homlokzat felújítását a Nyitány utcai szakaszig kell elvégezni, ám ehhez kevés volt a pénz. A forrásteremtés újabb tárgyalássorozatot jelentett, amely eredményeként az önkormányzati összeget a Képviselő úr és Dunai Mónika képviselő asszony 2-2 millió forinttal kiegészítette saját keretéből, így a munkálatok elvégezhetőek lettek.

Lassan elkészül az épület. Nap mint nap öröm nézni, ahogy az állványok mögül fokozatosan előbukkan egyre szebb, egyre újabb köntösében az iskola, a gyermekek, a szülők és a nevelők örömére.

Ezúton is köszönjük az önkormányzatnak, a képviselő úrnak és a képviselő asszonynak a segítséget, a munkásoknak a szép és gyors kivitelezést, s azt, hogy a munkavégzés alatt folyamatosan, segítőkészen tekintetbe vették az iskolában folyó munkát is.

 

Képek: