Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

 

Az ünnepeink adják meg hétköznapjaink igazi értelmét. Családunkban gyakoriak: születésnapok, névnapok, az első mosoly, szó, lépés, virág, köszöntő vers. Ünnepek, mert virágba borítják lelkünket, elfeledtetik hétköznapi gondjainkat – még külsőnket is ünneplőbe öltöztetik.

Egy nemzet életében ritkábbak, de ugyanolyan fontosak ezek a pillanatok. Különösen akkor, ha arra az eseményre emlékezünk, amelyet húsz évvel ezelőtt még – forradalom helyett – a legenyhébb kifejezéssel is az „októberi sajnálatos események” jelzővel illettek.

Az 52 éves forradalom még nem letisztult történelem, de már nem is mindennapjaink távlata. Viszont sokan köztünk élnek még: a hősök és a bűnösök is. Az előbbiekből adódóan azonban köztünk van, közénk áll 56 feldolgozatlansága – a lelkekben. A világ csodaként élte meg forradalmunkat, tiszteletük nem csökkent az évtizedek alatt sem. Nekünk még sok „közös dolgunk” van az együtt megélhető, méltó ünnep szolgálatában.

Ezért nagy öröm és felelősség újra és újra végigjárni a lélek útjait, készülni az ünnepre: megmutatni a diktatúra és a forradalom igazi arcát. Úgy, hogy maradandó élménnyel menjen haza mindenki. Elsős és nyolcadikos egyaránt.

A munka első része „magányos”, hosszú hetekig tartó folyamat. Lélekben felépül, egy alapgondolat köré, s megszületik a műsor forgatókönyve.

A második rész a közös „készülés”. Azért idézőjelben, mert bár nagyon sok munkával jár, a résztvevők számára ez már a nagy nap része. Készülés az örömre, az adásra, ami minden ünnep lényege.

Műsorunk egyik mottója ez volt: „A felejtés bűn, a hallgatás cinkosság. Egyedül az emlékezés tisztessége adhat esélyt.”

Számomra feledhetetlen élmény mindig, hogy az emlékezés tisztességében és felelősségében már sokadszor osztozhatom tanítványaimmal.

Idén is felnőttek az ünnep nagyságához, szépségéhez, a közös örömszerzéshez, az emlékezés emlékezetességéhez.

Megérdemlik, hogy név szerint itt is szerepeljenek (mindannyian 6. A-sok):

Biró László

Igar Bálint

Pleskó Attila

Budai Dániel

Király Betti

Stikkel Petra

Farkas Noémi

Kristó Nagy Andrea

Schunerits Bence

Gyurman Csenge

Palás Lolita

Várszegi András

Hompot Fruzsina

Perge Nóra

 

 

2008. október 22 – én                                                                          Ambrus István

 

Az ünnepélyről készült képek:

 

Az ünnepélyről készült videó: