Kitüntették iskolánk igazgatóját

 

2008 szeptember 20-án ünnepélyes keretek között a Rákoscsabai Közösségi Házban „Rákoscsabáért díjjal” tüntették ki iskolánk igazgatóját Jurecz Emilt.

A bensőséges megemlékezésen szülők, diákok és az iskola dolgozói is részt vettek.

Az ünnepi műsor színvonalához, kollégák diákok is hozzájárultak. Igazgatónk munkásságát Dunai Mónika, az iskola egykori diákja, tanára, Rákoscsaba önkormányzati képviselője méltatta.

Álljon itt most néhány sor Dunai Mónika beszédéből:

„…Rákoscsabai képviselőként, a Szabadság Sugárúti Általános Iskola egykori diákjaként majd tanáraként egyaránt nagy megtiszteltetés számomra, hogy a XVII. kerület Önkormányzata nevében korábbi és jelenlegi kollégái és tanítványai körében köszönthetem egykori kollégámat, igazgatómat abból az alkalomból, hogy a “Rákoscsabáért” Díj kitüntető címet átveheti a mai napon.

Ezt a kitüntetést az Önkormányzat Képviselő-testülete azért alapította, hogy kifejezze elismerését azon polgárok iránt, akik példamutatásukkal, maradandó alkotásaikkal illetve munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárultak Rákoscsaba szellemi és anyagi gyarapodásához….

Jurecz Emil személyében olyan embert tüntetett ki a Képviselő-testület, aki 17 éve vezeti lelkiismeretesen, magas fokú szakmai felkészültséggel, erőteljes dinamizmussal a Szabadság Sugárúti Általános Iskolát. Hitvallása szerint a gyermeket harmonikusan nevelni csak úgy lehet, ha a szülő és az iskola közösen, egységes szemlélet, közös alapértékek mentén tevékenykedik.

Ezért mintaértékű kezdeményezésként kollégáival elindította az „Iskolacsoda – csodaiskola” rendezvénysorozatot, amely egyfajta pedagógiai szellemi műhellyé, szülői szabadegyetemmé kezdett fejlődni.

Jurecz Emil minden szavával és tettével tanúsítja, hogy az iskola a gyermekért van.

A gyermek szellemi és testi fejlődése az elsődleges, ugyanakkor mindemellett bensőséges, családias légkört kell árasztania az iskolának, mert annak a tudás, a nevelés és az emberiesség otthonának kell lennie.

…igazgatói tevékenysége alatt bővült az iskola épülete a nagyon régen várt tornateremmel és 4 új tanteremmel.

A négy új tanterem megépülése után az iskola – alkalmazkodva az új kihívásokhoz - elindította az informatika tagozatot, melynek keretében a gyermekeket ECDL-vizsgára készítik fel.

…gondolatait nem az foglalja le, mije nincs az iskolának, hanem, hogy ha nincs, hogyan lehetne azokat létrehozni, megalkotni, megszervezni, honnan lehetne hozzá anyagi és szellemi forrásokat rendelni.

Ezelőtt másfél évtizede nem volt budapesti szintű helyesírási verseny általános iskolások számára.

Mivel anyanyelvünk ápolása kiemelten fontos, lépni kellett az ügyben, létre kellett azt hozni: az iskola akkori magyar munkaközössége kezdeményezésére12 évvel ezelőtt útjára indult a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, melynek kerületi és budapesti fordulóját azóta is a Szabadság Sugárúti Általános Iskola szervezi az ELTE tanárainak szakmai segédletével.

A mára már országossá bővült verseny hazánk legrangosabb és legnehezebb helyesírási megmérettetésének számít, amelyen – büszkén mondhatjuk – a határainkon túl élő magyarság diákjai is részt vesznek.

Jurecz Emil és az általa vezetett intézmény állandó formálója a rákoscsabai közösségnek, otthont adva kulturális, sport és egyéb rendezvényeknek, kezdeményezéseknek, melyeket felsorolni is nehéz lenne…..”

 

Tisztelt Igazgató úr! A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

 

Néhány kép ez emlékezetes díjátadásról: